Nastanek tiskalnikov

Že leta 1969 je diplomant po imenu Gary Starkweather, ki je delal na oddelku za fotokopiranje v Xeroxu v ZDA, imel vizionarsko idejo. Želel je uporabiti novo lasersko tehnologijo, da bi ustvaril radikalno drugačen tip tiskalnika. Optično bi prebral sliko, jo elektrostatično prenesel in nato uporabil toploto, da bi na košček papirja zlomil drobne delce tonerja in ustvaril sliko.
Vodilni pri Xeroxu so bili mnenja, da je njegova ideja resnično nerealna. Toda Starkweather je vztrajal in desetletje kasneje so se pojavili prvi komercialni laserski tiskalniki in prišli v prodajo. Edina pomanjkljivost je bila, da so bili velikosti majhnega avtomobila – in tudi enako dragi.

Ker je pred tremi desetletji pojavila potreba po domačem tiskanju, so bili na voljo poceni brizgalni modeli – ki so preprosto zarezali drobne pike črnila na papir – ta tehnologija se je uporabljala v domovih večine ljudi. Obsežna laserska različica je bila trenutno zgolj poslovni izdelek. Vendar pa je v zadnjih nekaj letih velikost in cena laserskih tiskalnikov dramatično padla. Nekateri modeli laserskih tiskalnikov se zdaj lahko udobno prilega namizju.

Osnovne enobarvne modele je mogoče kupiti za manj kot 100 funtov, čeprav so lahko bolj izpopolnjene barvne različice – s funkcijami, kot sta Wi-Fi in obojestransko tiskanje – trikrat dražje. To se primerja z £ 50 in manj, kot stanejo brizgalni tiskalniki, ki se prodajajo. Torej je laserski smisel zato, ker prihranki na črnilu prevladajo nad dodatnimi stroški stroja. Standardne laserske kartuše – barvni toner (suho črnilo), ponavadi cyan, magenta, rumeni in črna (CMYK) – vsebujejo veliko zapletenih komponent, natisnejo lahko od 1500-3.500 strani, lahko pa stanejo od 60 do 120 funtov vsaka. Kljub temu pa se dobro primerjajo z 200 stranmi, ki jih boste verjetno dobili iz standardnih kartuš za brizgalne tiskalnike, ki stanejo okoli 15 funtov na kos.

Torej laserski tiskalniki zdaj predstavljajo stroškovno učinkovito alternativo za domače potrošnike?

“To je odvisno od števila strani, ki jih natisnete,” pravi Patrick Stead, vodja reciklaže za recikliranje okoljskih izdelkov. “Laser je lahko dolgoročnejša vrednost, vendar je začetni strošek lahko veliko večji.” Hewlett Packard proizvaja več kot polovico tiskalnikov, prodanih v Združenem kraljestvu. Njegova najprodornejša so HP Deskjet 3050A brizgala za približno 90 funtov. Kartuše prodajajo za £ 10- £ 15 in imajo standardni donos 190 strani (črna) in 165 strani (barva). Najbolj prodajan HP Color LaserJet HP CP2025 se prodaja za približno £ 300. Kartuše na drobno za približno 110 £ in imajo  donos strani 2.800 (barvna) in 3.500 (črna). Krčenje s številkami kaže, da če natisnete samo, recimo, 1.000 strani na leto – na podlagi standarda ISO 5% papirja – potem je brizgalni tiskalnik na približno 5p na stran boljša vrednost.
Toda za vsakogar, ki natisne več kot 2000 strani na leto, je laserski tiskalnik s približno 3p na stran cenejši. Prihrankiso pri večji količini tiskanja. Na primer, scenarist, ki natisne 10.000 strani, prihrani na stotine funtov s preklopom na laserski tiskalnik. “Če natisnete veliko črno-belih dokumentov, vam lahko laser prihrani veliko denarja,” pravi Laura Heywood, direktorica podjetja, za predelovanje laserskih kartuš Kleen Strike. Toda tudi brizgalni tiskalnik ima svoje prednosti. Tukaj je kakovost tiskanja višja in boljša je barvna opredelitev. “Če tiskate večinoma fotografije, potem se verjetno želite držati brizgalnega tiskalnika,” dodaja Heywood.

David Connett, urednik revije The Recycler, pravi: “Če kupujete laserski tiskalnik, je pomembno, da pred odločitvijo o modelu ugotovite, za kaj ga boste uporabljali. Kot pravilo drži, cenejši je tiskalnik, manjši je vložek in nižji je donos strani. ” Monokromatski laserski tiskalnik Samsung ML2160, na primer, stane približno 50 funtov. Toda vložki prav tako stanejo 50 funtov – in z njimni natisnite razmeroma skromno,le 1.500 strani. “Ne kupujte laserskega tiskalnika samo glede na ceno,” pravi Heywood. “Vedno si oglejte stroške nadomestnih kartuš in njihov donos tiskanja.”

Eden od načinov za prihranek denarja je kupiti ponovno polnjene kartuše, ki so lahko za 30-50% cenejše od prvotne cene kartuše, v skladu z Evropskim združenjem za tonerje in črnilo. Peter Thompson, direktor reciklatorja za laserske tiskalnike PBT International, pravi: “Pravilno predelani laserski vložki so odlična vrednost. Toda nekateri proizvajalci najdejo načine za zmanjšanje kotov, kar lahko povzroči uhajanje in včasih neenakomerno tiskanje. Poskusite jih kupiti pri uglednem prodajalcu.” Strokovnjaki pravijo, da je vedno vredno vlagati v laser, ki podpira obojestransko tiskanje – tiskanje na obeh straneh papirja saj tako zmanjšuje porabo energije in papirja.

YouTube slika preogleda

“Nekateri laserski tiskalniki samodejno tiskajo na obeh straneh,” pravi Connett. “Drugi modeli vam omogočajo, da drugo stran natisnete samodejno, nekateri pa ne podpirajo obojestranskega tiskanja.” Morda je prav tako vredno kupiti tiskalnik, ki je združljiv z Wi-Fi, tako da vam bo z enim klikom na gumb omogočil tiskanje, bodisi iz prenosnika ali pametnega telefona.

Nekateri proizvajalci namestijo tiskalno glavo, ki ni v tiskalniku, vendar jo integrirajo v vložek oziroma kartušo. To otežuje delo ali je celo nezakonito (zaradi zakonov o patentih). Drugi proizvajalci tako ne morejo obnavljati kartuš, in jih ponovno polniti (vključno s čiščenjem tiskalne glave ter ponastavitvijo ali onemogočanjem čipov / senzorjev, če je potrebno), ker več ne morete natisniti, saj po obnovitvi tiskalna glava ne deluje več. Toner (kartuša za toner ali laserski toner) je sestavni del laserskega tiskalnika. Toner je tisto, kar laserski tiskalnik uporablja pri tiskanju. Določene kartuše s tonerjem lahko uporabljate v številnih različnih tiskalnikih, medtem ko se druge prilegajo samo enemu modelu.

Glavna prednost uporabe kompletov za polnjenje je zahtevani prihranek pri stroških. Pravtako za okolje, ker postopek ponovno uporabi kartušo, ki bi jo sicer drugače zavrgli po eni uporabi. Kompleti za brizgalne tiskalnike so na voljo v različnih velikostih in različnih barvah. Združljiv toner je lahko “novo združljiv” ali “obnovljen”. “Nova združljiva” kartuša za toner je sestavljena iz popolnoma novih komponent in nima nič skupnega z originalno kartušo, razen, da ustreza in deluje v istih tiskalnikih.

A “obnovljena” kartuša za toner je v bistvu originalna kartuša potem, ko je bila enkrat izpraznjena, razstavljena, so zamenjani deli, je napolnjena z novim tonerjem v prahu in odstranjene so bile vse originalne blagovne znamke in imena. Pogosto delajo nekoliko boljše kot novo združljive kartuše, ker je kakovost materiala boljša, tolerance za zobnike, valje in druge gibljive dele pa so natančnejše.

  • Share/Bookmark

Tags: , ,

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !